Blog over sociale innovatie, eigenaarschap en ontwerp denken

Hieronder een kleine selectie aan blogs rond deze thema's. Je vindt meer op: www.carolinerijnbeek.nl.

De winter is een tijd van lezen op de bank. Met kerst kreeg ik een prachtige boek ‘Hoera, het wordt ingewikkeld’. Hierin laten Ronald van de Hoff (oprichter van Seat2meet) en Hans van Willigenburg (journalist) volgens mij mooi zien hoe complex de wereld en de maatschappij op dit moment is en wat dat betekent voor ons allemaal. Of het nu gaat over politiek, de rol van de overheid, informatietechnologie of robotisering. Echt een aanrader voor iedereen die zijn eigen plek wil ontdekken in de huidige en toekomstige maatschappij.

Anders kijken

In hun boek laten zij bijvoorbeeld zien hoe het nieuws en de reclames ons keer op keer proberen te overtuigen dat er nog steeds één waarheid is (iets is goed of fout) en er simpele oplossingen zijn om het leven eenvoudiger te maken: “als je maar voor of tegen iets bent” of “als je maar zus-of-zo product koopt”. Ook in het Jeugdjournaal zit elke dag een poll met de vraag: ‘ben je voor of ben je tegen’?

Lees verder

Ontwerp je leven - Hoe je het beste uit je werk en leven haalt

In een populaire opleiding ‘Designing your life’ introduceren Stanford professoren Bil Burnett en Dale Evans design-thinking in carrière-ontwikkeling. Ze moedigen hun studenten aan om via experimenten en ervaringsleren te ontdekken wat hun beste keuzes zijn in leren, werken en leven. Zij beargumenteren dat het ‘volgen van jouw passie’ destructief advies is, omdat onderzoek laat zien dat maar weinig mensen een aangeboren passie hebben en dus kunnen volgen. Zij moedigen hun studenten aan om te experimenteren met verschillende vormen om hun ‘te werken aan hun passie-ontwikkeling’. En dan kun je ook best meerdere passies en carrières ontwikkelen.

Lees verder

Volg je energie, niet je passie

Volg je energie, niet je passie

Soms kijk ik een TED-film of lees ik een artikel of boek en denk ik ineens “Nu snap ik wat ik doe en waarom?” Herken je dat? Zo’n AHA-moment. Zo ook afgelopen week. Als ik weer eens even worstel met mijn werk of andere zaken, hoor ik vaak het advies “volg je passie”. Maar dan moet je wel weten wat dat is. Lees verder

Omgekeerde carrièreplanning

Data-miner, zorgmakelaar, drone-piloot, lifestylecoach… Wie had 10 jaar geleden kunnen bedenken dat dit de beroepen van vandaan zouden zijn?

De wereld verandert razendsnel en zo ook de arbeidsmarkt. Voorheen solide bedrijven en organisaties worden overgenomen, weggedrukt door concurrentie of substitutie, banen verdwijnen, nieuwe functies verschijnen. Hoe ga je daar mee om als je wilt groeien en ambitie hebt? 

Droombanen creëren werkt

Droombanen creëren werkt

Sarah* kent veel mensen van diverse culturele achtergronden, heeft talenten in organiseren, heeft een groot hart en is altijd bereid om te leren en zich te ontwikkelen. Haar gezin zit in de bijstand, omdat haar man niet zo goed Nederlands spreekt en pas is ontslagen. Op Sarah wordt aan alle kanten druk gezet om zo snel mogelijk aan een baan te komen. Er is ten slotte voldoende werk. Ze kan wel schoonmaken, laag administratief werk doen of productiewerk.

Permanent Beta, Nooit af en de School voor Wereldverbeteraars

Hoe fijn zou het zijn als ik mij zelf toe kan staan om Permanent Beta te zijn?
Om vandaaruit stap voor stap te bouwen aan een ‘betere versie van mijzelf’, zoals Anke dat altijd tegen mij zegt. Op ontdekkingsreis in mijzelf en in de wereld om mee te werken aan meer hartelijkheid, gelijkwaardigheid en diversiteit, zodat iedereen in zijn eigen vorm mee kan doen en mee kan delen.
Niet te grote stappen, want mijn motto blijft “klein is het nieuwe groot(s)’. Kleine stappen met een grote ambitie. Ik ben immers maar een klein mensje in deze grote overweldigende wereld.

Wil je meer blog verhalen lezen? Ga naar: carolinerijnbeek.nl